Akelei, den perfekta men tuffa trädgårdsnomaden

Om du besöker de engelska trädgårdarna på våren kommer du ofta att stöta på Aquilegia vulgaris eller Akelei. Våra grannar på ön över kanalen älskar denna vårblommare. Dar är inte heller förvånande, eftersom det är vackra trädgårdsväxter som kan självsådda och komma upp på olika ställen. Akelei kallas inte för någon nomad. Växtens vilda form har alltid mörkblå blommor och är fortfarande sporadisk i vårt land och Belgien. I Ardennerna och mycket sällan i Limburg är det fortfarande möjligt att hitta en riktig vild akleja. I andra delar är “vilda” aklejor förrymda trädgårdsväxter.

Sådd och omplantering
Aklejan blommar bara ett år efter sådd och är inte vintertålig. Det enklaste sättet är att så dem på sommaren i en plantskola eller i krukor. De starkaste exemplaren kan sedan planteras ut tidigt på hösten. Det finns en god chans att du kommer att blomma på våren. Columbine är inte kräsen när det kommer till botten. Vanlig trädgårdsjord räcker bra, lite sand är fint och är jorden rik på humus är Akelei direkt helt i sitt esse. Columbine är inte heller särskilt krävande i övrigt. Eftersom denna nomad kan självsådd är det tydligt var den föredragna platsen är. Om man får välja, tar Columbine en plats där solen skiner på morgonen, men där det finns skugga under den varmaste delen av dagen. Det rekommenderas därför att omedelbart plantera växten på en populär plats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *