Gelderse Roos: röda knippen av lycka på vintern

 

Gelderserosen (Viburnum opulus) är ett litet träd eller buske som finns över hela Nederländerna. I parker, offentliga trädgårdar, i utkanten av skog och i trädgårdar. En inhemsk buske som verkligen hör hemma här och kanske du också har en plats för den i din trädgård. De är ca 3 till 4 meter höga och jag har lagt dem i en något vildare bård i trädgårdens ytterkant.

Gelderse Roos är ingen ros!
Även om namnet antyder något annat, är det inte en “ros” alls. Blommorna ser mer ut som en skylthortensia och bladen mer som en (fält)lönn. Det är inte heller helt klart för mig vad buskens Gelderland är. Det är viktigt att en Gelderse Rose är stark och tålig. Den föredrar en solig plats i fuktig och näringsrik jord.

Blommor fräscha och vita
I maj/juni blommar busken kort med vackra fräscha vita platta blommor. Blomman bildas egentligen av två typer av blommor. I mitten finns de små grönvita bördiga blommorna, i kanten större vita karga blommor som likt en skylt har det enda syftet att locka till sig insekter. Skön!

Bär långt in på vintern
Efter blomningen dyker de djupröda frukterna upp på hösten. Bären är giftiga och bittra (jag har tydligen aldrig smakat dem) och av den anledningen är de inte särskilt uppskattade av fåglar. Som ett resultat stannar bären kvar på de kala buskarna till långt in på vintern.

Titta, och det är en fördel för oss. För i den annars övervägande färglösa vinterträdgården är dessa bär i Gelderse Roos naturligtvis en vacker syn. Det du kallar “röda turklasar”. Först när det har frusit riktigt bra provar några fåglar (trastar och vaxvingar) bären.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *