Kosmetika: färg till hösten!

 

Otroligt, men dessa cosmeas (Cosmos bipinnatus) är drottningarna i min trädgård. Varje år sår jag dem från frö från föregående år och jag är därför alltid extra stolt över det. Vilken superblomma! Vilka färger. Och på hösten ser de extra fina ut bredvid alla möjliga höga prydnadsgräs tycker jag personligen.

Jag odlar dem i en bricka i växthuset och efter sista frosten planterar jag dem där jag vill ha dem. När plantan har slagit rot tar jag bort toppen (bara att skära av den). Detta ger dig en något bredare grenad växt. Jag planterar dem med ca 30 cm mellanrum och de är alltid mer än 1,50 höga i min trädgård! Det är bra att tänka på det innan när du planterar eller sår dem.

För det är såklart också möjligt: ​​så Cosmea direkt i jorden. Gör sedan detta efter den sista frosten, alltså efter mitten av maj. Efter att plantorna kommit fram, tunna ut lite (bara sträck ut några) så att de har tillräckligt med utrymme att växa.

Njut till sent på säsongen
Väl i blom kan det roliga börja. För att få blommor till sent på året skär jag troget bort alla förbrukade blommor, lämnar några blommor kvar och bildar frö. Jag förvarar sedan fröet snyggt i ett kuvert och använder det igen på våren. Och så är det bara att vänta och se vilka färger som kommer att släppas nästa år.I år var allt blandat, vitt, mjukt rosa och mörkrosa.
Säg själv: vackert är det inte?

Men….allt tar slut
Nu är det snart november och stjälkarna och löven ser tristare och sorgligare ut… men de gör fortfarande sitt bästa för att visa de vita och rosa färgerna, jag kan inte förmå mig att dra ut dem… Ett litet tag tänker jag varje vecka, precis som på en trevlig fest: ‘Okej! bara ett litet tag till då…’, men nästa vecka ska de verkligen ut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *